ÚT A JÖVŐ
GYÓGYSZEREIHEZ
 
 QUALICLINIC RENDELŐ - Telefon: +36 1 244 8249               

A gyógyszerfejlesztés szabályozottsága   

A nyolcvanas évek óta a gyógyszerkutatás a leggyorsabban fejlődő ágazatok közé tartozik. A megnövekedett érdeklődés, mind a kutatásban résztvevők számára, mind a ráfordított anyagiakra nézve megsokszorozódott. A kutatás ekkortól szoros és szigorú szabályozási módszereket követelt, melynek megfelelően folyik ma is. Ezek a szabályozások elsősorban minket, azaz a világ népességét, mint későbbi fogyasztókat védenek. Rendelőnk csak a vizsgálatok utolsó fázisában vesz részt, amikor elsősorban annak a ténynek a tudományos igényű bizonyítása véleményezése zajlik, hogy az adott szer valóban jobb-e, mint a kontroll szerek hatásossága (pl. a patikában kaphatóké), illetve, hogy a mellékhatás profil szempontjából valóban nem jelentenek semmiféle kockázatot a leendő fogyasztók számára.

Sok olyan betegség létezik, amelyek esetében a patikákban még nem áll rendelkezésre igazán eredményes kezelési lehetőség, ilyenkor az időfaktort is figyelembe (hiszen a patikába kerülés előtt évekkel nyílik lehetőség az esetleges kezelésre) véve kiemelt jelentősége lehet az adott gyógyszerprogramnak a betegség megfékezése szempontjából. A szigorú szabályozások célja, hogy a későbbiek során forgalomba kerülő készítmények hatásairól és mellékhatásairól még a legapróbb részletek is kiderüljenek, amelyek a kutatás segítségével megismerhetőek. Ezekkel az információkkal pontosan meghatározható azok köre, akik részére eredményesen adható, illetve, hogy milyen napi adag a leghatásosabb. Az új molekulákkal szemben támasztott szigorú elvárások a kutatás idejét egyre jobban kitolták ma ez sokszor 8- 10 év is lehet.

Rendelőnk általában csak az utolsó 1-2 éves szakaszba kapcsolódik be, amikor már szinte minden meghatározó adat rendelkezésünkre áll a leendő szerrel kapcsolatban. Ez a hosszú kutatási periódus a magyarázata annak, hogy a gyógyszerek a patikába kerülés után miért élveznek éveken át védelmet, miért nem lehet bizonyos ideig más gyógyszercégeknek "lemásolniuk" az illető gyógyszert és alacsonyabb áron forgalomba hozni. Ez a magyarázata továbbá a patikákban sok esetben tapasztalt sajnálatosan magas árnak is.Kezdőoldal | Rólunk | Bejelentkezés | Kollégáink | Kapcsolat
QualiClinic Rendelő - 1036 Budapest, Dereglye utca 5/B 1. em. 3 - info@qclinic.hu
© 2012 e-Szolgálat Kft. Minden jog fenntartva!