ÚT A JÖVŐ
GYÓGYSZEREIHEZ
 
 QUALICLINIC RENDELŐ - Telefon: +36 1 244 8249               

Új gyógyszer előállításának folyamata   

Új gyógyszerek megálmodásához és elkészítéséhez a zseniális emberi elme feltétlenül szükséges, de már évtizedek óta nem elégséges. A számításba jövő molekulacsoportok százezrei közül bonyolult számítógépes programok választják ki azokat, amelyek az előzetes várakozásnak megfelelhetnek. A molekula megtervezését követően laborvizsgálatok, majd hosszadalmas állatkísérletek következnek. Ezek során a molekulák ezrei hullnak ki a sorból, mert valamilyen fontos tulajdonságuk hiányzik, így a további vizsgálatokat leállítják. A gyógyszerkutatás első szakasza (3-4 év) szinte kizárólag a biztonságosságot nézi.

Az állatokon végzett hosszadalmas tapasztalatszerzés után megmaradó néhány szerről már nagy biztonsággal állítható, hogy emberre nem ártalmas ugyanakkor hatásosnak látszik. Ekkor egészséges önkéntes fiataloknak (pl egyetemisták, katonák) adják a szert (2-3 év). A szervezetben való viselkedését (pl. felszívódás) vizsgálják nagy gondot fordítva az esetleges mellékhatások esetleges megjelenésére (pl. vérnyomás emelkedés).

Kedvező tapasztalatok alapján a gyógyszerkutatást folytatva a szert beteg emberek kis csoportjában alkalmazva, különböző mennyiségű napi adagokban alkalmazzák (1-2év) hozzávetőleges képet alkotva arról, hogy melyik napi dózis látszik a leghatásosabbnak, a megkívánt biztonsági elvárások mellett. Ekkor már általában csak egy molekula marad talpon, amivel folytatni lehet a programot. Ekkor a szert több ezer főből álló betegcsoportoknak adják a világ számos pontján egyidejűleg (2-3 év). Rendelőnk ezen a ponton kapcsolódik a folyamatba, mikor is széles körben nyílik lehetőség az előzetes elvárások igazolására. Munkánkat minden esetben etikai és nagyon komoly hatósági engedélyek birtokában folytathatjuk, a kezelés minden beteg részére ingyenes.

A programok során az adott és az új szer különböző dózisait kontrollcsoporttal ( pl. patikai forgalomban kapható hatásosnak tartott szer) vetik össze. Így előfordulhat és gyakran elő is fordul, hogy a patikai szer mellékhatások tekintetében rosszabb, mint az új szer. Sok esetben elmondható, hogy a program résztvevői betegségükre a jelenleg hozzáférhetőnél jobb hatású szert kapnak. Minderre évekkel a szer patikába kerülése előtt nyílik lehetőség, mely sok esetben vonzó a betegek számára.Kezdőoldal | Rólunk | Bejelentkezés | Kollégáink | Kapcsolat
QualiClinic Rendelő - 1036 Budapest, Dereglye utca 5/B 1. em. 3 - info@qclinic.hu
© 2012 e-Szolgálat Kft. Minden jog fenntartva!